Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Reportage

Rising star of Rioja

I Spaniens ledande vindistrikt Rioja finns det många firmor som har gått i arv i generationer och har mångåriga anor. Sedan finns det firmor som lyckats etablera sig på kortare tid och idag känns lika självklara som de historiska namnen. Viña Olabarri är ett bra exempel.

Vina Olabarri, tapas och Wine Battle

Ursprunget till Viña Olabarri ligger i den kärlek och respekt för vin som Pablo Olabarri Bikandi, med ursprung i Baskien, ingjutit i sin familj. Familjen hade liksom många andra baskiska familjer ett semesterhus, och andra hem, i Rioja. Där uppstod Pablos entusiasm för vin när han som ung på 1960- och 70-talet tillbringade långa perioder i Haro, den vackra huvudstaden i Rioja.

Det är inte svårt att förstå hans förälskelse i den charmiga staden som än idag är känd för sitt rika restaurangutbud och glada kvällsliv, framför allt längs La Herredura, den kända hästskoformade gatan som är fylld av tapasbarer. Staden har också en lång tradition av festivaler och speciella seder som kombinerar mat, historia och vin. Det mest kända firandet är ”Wine Battle” i juni till minne av Sankt Peters pilgrimsfärd som kan spåras tillbaka till år 553. En hästburen tjänsteman bär stadens flagga till den högsta punkten i staden, där en mässa genomförs innan vinstriden börjar. Staden går man ur huse, ung som gammal, för att vitklädda spraya ner varandra med vin. Festivalen avslutas såklart med musik, mat och mera vin.

bikandi från vina olabarri
Genuint, gott och gemytligt!
Nyhet
Hållbar
Viña OlabarriBikandi Organic Crianza
Spain
109 Sek

Wines to be enjoyed

1985 förvandlades familjens dröm till verklighet genom förvärvet av en 1800-talsvingård i den närbelägna byn Anguciana. Vingården är egentligen ett helt kvarter som kallas ”El Barrio de las Bodegas” och är en historisk plats för produktion och lagring av vin och kan sägas ha varit före sin tid då man jobbade helt med hjälp av gravitationen över fyra våningar. Tack vare sin konstanta temperatur och perfekta luftfuktighet används den fortfarande för lagring av vin både i flaskor och fat men fungerar också som firmans besökscenter. Redan 1989 utökade familjeföretaget verksamheten genom förvärv av nya anläggningar som rymmer cirka 4 000 fat och en källare för lagring av över 800 000 flaskor.

Familjens målsättning är helt enkelt att göra ”wines to be enjoyed” – kanske inte helt överraskande mot bakgrund av hur livet i Haro ter sig. De röda vinerna som i princip görs till 100% av Tempranillo ska spegla sitt ursprung i Rioja Alta och bjuda på fräschör, finess och frukt. Vinerna som finns i Sverige bär namnet Bikandi, och har ett mer elegant och modernt uttryck, medan vinerna som säljs under namnet Olabarri görs i en mer traditionell stil.

Läs mer om Viña Olabarri här

Ekologiska odlingar och klimatsmarta val

Hållbarhet och ekologisk odling har länge varit en del av familjens DNA. Bikandi-vinerna som till 100% kommer från familjens egna vingårdar har varit ekologiskt certifierade från och med årgången 2009. Dessa står för ca 60% av familjens produktion. Olabarri skulle gärna öka denna andel men med tanke på det relativt svala och regniga klimatet i Rioja Alta så är det både dyrare och svårare att odla ekologiskt och därför inte helt enkelt att övertyga de kontrakterade odlarna att certifiera sig.

Trots att det inte finns någon officiell certifiering för hållbarhet i Spanien så ligger familjen i framkant även här. Förutom att skapa sin egen energi via solpaneler och ta hand om sitt spillvatten, så läggs mycket fokus på ett 360-graders långsiktigt ekonomiskt perspektiv. Det innefattar till exempel att anställa lokal arbetskraft med rättvisa löner och köpa det man kan av lokala leverantörer och betala marknadsmässiga priser.

Rising star of Rioja

Det är idag Pablos son, Luis Olabarri, som tillsammans med ett av sina tre barn står vid rodret. På bilden ser vi Luis till vänster, Paloma som är exportansvarig i mitten och Pablo till höger.

Under nästan fyrtio år har Viña Olabarri utmärkt sig med högkvalitativa röda viner och brukar nämnas som en referenspunkt för hur Crianza- och Reserva-viner från Rioja Alta ska smaka. Trots detta är de fortfarande märkligt okända och utsågs nyligen som ”rising star of Rioja” av den ansedda tyska vintidskriften Meininger’s, så det kanske snart blir ändring på det snart!

Läs mer om Viña Olabarri här