Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Vinstilar, Dessert, Ost

Starkvin

Starkvin är ett basvin där jäsningen har avstannats genom att det har spritats upp med en destillerad druvsprit. Kända starkviner är sherry, portvin och madeira. I portvin sker detta innan jäsningen är klar, därför bevaras sötman. I Sherry sker detta efter att jäsningen avstannat, därför är sherry torr. Alkoholhalten i ett starkvin är vanligtvis 15–22 procent.

Starkvin passar både till att smaksätta maten och att njuta av i glaset!

Alla Portviner är söta

Portvin är ett sött starkvin från Portugal som är uppkallat efter hamnstaden Porto. De flesta portviner är röda, söta och har relativt hög alkoholhalt. Ett glas portvin serveras lätt svalt till ostar och desserter (som gärna får innehålla nötter och choklad). Portvin är även en uppskattad smaksättare till såser.

Gemensam är att alla portviner i grunden tillverkas på samma sätt med druvor som odlas i det bedövande vackra landskapet längs Dourofloden. I vineriet pressas druvorna varsamt och det är fortfarande vanlig med fottrampning. Den mänskliga foten gör att druvorna pressas varsamt utan att krossa kärnorna som ger en bitter smak. När hälften av druvsockret omvandlats till alkohol tillsätts 77%-ig druvsprit. Det gör att jäsningen avslutas direkt och resulterar i ett sött starkvin med en alkoholhalt runt 20%. Det är i nästa steg och hur lagringen sker som gör skillnaden och ger det önskade resultatet.

Det finns fem stilar på portvin som har olika karaktär:

1. Portvin Ruby
Ett fruktigt och ungdomligt portvin som lagras kortare tid på fat före buteljering, oftast 2 – 3 år. Ruby Port är den enklaste typen av portvin och vinner inte på att lagras.

2. Tawny Port
Tawny betyder ”läder” och syftar på vinets vackra rödbruna färg. I sin enklaste variant är det en blandning av vitt portvin och ruby port. Tawny av högre kvalitet lagras däremot lång tid på stora gamla ekfat och får då en mjuk, elegant och nötigare smak och en ljusare bärnstensfärg. De betecknas ofta 10YO, 20YO, 30YO eller 40YO, vilket indikerar lagringstiden för den yngsta komponenten i flaskan.

Dow's 10 YO Tawny port
Nyanserad med söt mogen smak och inslag av torkade dadlar, hasselnötter och kanel.
Hållbar
Symington family Estate/Dow'sDow's 10 year old Tawny Port
Portugal
299 Sek

Fler stilar på portvin

3. Portvin LBV
Ett portvin som är årgångsbetecknat lagras på fat 4 – 6 år för att få fram vinets fylliga aromer och mjukare tanniner. Traditional Late Bottled Vintage Port har lagrats i fyra år och buteljeras utan filtrering, den behöver därför dekanteras innan servering.

4. Portvin Vintage
Vintage Port är årgångsbetecknat och tillverkas endast de år som druvorna visar på extra hög kvalitet. Vintage Port buteljeras efter bara två år på ekfat och behöver därefter mogna ytterligare minst 10 – 15 år i flaskan. Vid bra årgångar kan Vintage Port lagras i flera årtionden. Vinet bildar kraftig fällning och behöver därför dekanteras. Ett tips är att låta flaskan stå upprätt något dygn innan dekantering så att fällningen stabiliserar sig på botten.

5. White Port
Vitt portvin kan vara allt från torrt till sött. Druvor som används är bland annat malvasia och rabigato. Med White Port blandas till exempel drinken Port & Tonic, en frisk och fräsch sommardrink som trendar världen över bland bartenders och konsumenter.

Utvalda starkviner

Server Render

All sherry är naturligt torr

Sherry lagras i ett system kallat “solera”. Det går ut på att viner från olika årgångar blandas med varandra enligt ett speciellt mönster. Sherry är en mångsidig måltidsdryck eller fin smaksättare i såser och svampsoppa.

Det finns sex stilar på sherry som kar olika karaktär:

1. Sherry Fino
Fino är en svagt gul, lätt och mycket torr sherry, ofta med tydlig karaktär av flor och mandel. Vinet har varit skyddat av ett jästtäcke under hela jäsningen, vilket ger friska, milda aromer av jäst och mandel. Denna typ av Sherry inte har utsatts för syre i jäsningsprocessen vilket gör den mycket känslig för luftkontakt – därför är hållbarheten kort.

2. Sherry Manzanilla
Manzanilla är en typ av Fino som har sitt ursprung i kuststaden Sanlúcar de Barrameda. Precis som fino är det en ljust gul, lätt, torr och frisk sherry med karaktär av flor och mandel.
Klimatet vid kusten i Sanlúcar de Barrameda är något svalare och fuktigare, vilket ger ett kraftigare jästtäcke och andra aromer än fino, ibland med inslag av kamomill och lätt sälta. Druvorna skördas ofta tidigare vilket ger vinet en högre syra och en lägre alkoholhalt. Detta bidrar till den lätta, friska smaken.

3. Sherry Amontillado
Denna typ av sherry är en lagrad Fino där jästlagret har dött ut så att vinet har oxiderat och antagit en mer nötig stil. Jästlagret dör automatiskt om vinet spritas upp över 15,5 % alkohol och en Amontillado kan ha alkoholhalt runt 16–22 %. När sherryn utsätts för syre oxiderar den och får en ännu mer nötig och fyllig smak. Även färgen förändras, från blekt gul till bärnsten eller brun.

Alegria Manzanilla
Skolboksexempel & stiltypisk med stram profil - "som en sval havsvind i glaset"
Williams & HumbertAlegria Manzanilla
Spain
75 Sek

Fler stilar på sherry

4. Sherry Oloroso
Detta är en fyllig, smakrik och torr Sherry. Den jäser vid en något högre temperatur och spritas upp till en högre alkoholhalt än fino, runt 17–22% alkohol. Det gör att den inte kan utveckla något flortäcke. Eftersom vinet har utsatts för syre utvecklar det oxiderade aromer, nötter och torkad frukt och får en mörk gyllene eller brun färg. Det är inte ovanligt att denna typ får en tillsats av sötare vin på druvorna Pedro Ximénez eller Muscat d'alexandrie.

5. Sherry Palo Cortado
Palo cortado är en relativt sällsynt typ av Sherry. Den börjar sitt liv som en Fino eller Amontillado, men utvecklar endast lite flor eller inget alls. Därmed har vinet oxiderat och får liknande toner som en Oloroso. Men genom att den delvis har haft ett skyddande jästtäcke får vinet även en del av Amontilladons stil. Det gör att vinet enkelt sagt kan dofta som Amontillado men smaka som Oloroso.

6. Pedro Ximénez
En söt, simmig typ av Sherry som delar namn med druvan som den görs på. Kort och gott kallas den oftast för PX. Druvorna kommer från Montilla-Moriles och skördas inte förrän de är övermogna. Därefter får de torka i solen. Vinet på druvorna jäser endast upp till 5% för att sötman och det naturliga sockret från druvan ska finnas kvar. Därefter spritas det upp till maximalt 22% alkohol. Det bidrar till vinets höga sötma. Sorten är känd för att kunna ge några av de sötaste och fylligaste vinerna man överhuvudtaget kan dricka.
Vinets smak är intensiv och färgen mörkt brun. Aromerna går mot sirap, sultanrussin och dadlar. Serveras med fördel som en lyxig sås som ringlas över vaniljglass.

Upptäck perfect pairs

Server Render