Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Bolgheri vid medelhavets kust

Bolgheri

Bolgheri är kanske inte det första vinområdet man tänker på i Toscana, men det är platsen för en av de största förändringarna i den italienska vinlagen och hemmaplan för många av regionens mest kända viner. Några framsynta vinodlare ansåg att området lämpade sig bättre för franska druvor istället för italienska och så skapades begreppet "supertoscanare".

Geografi

Bolgheri är ett mindre, naturligt begränsat område i provinsen Livorno söder om Pisa vid kusten i Toscana i den västra delen av Italien. Mer exakt ligger det mellan två mindre städer, Bibbona i norr och Castagneto Carducci i söder och med Medelhavet i väster och bergen i öster.

Utvalda viner från Bolgheri

Server Render

Vinhistoria i Bolgheri

Regionen har 1000-åriga traditioner av att odla vin, men dess berömmelse ligger närmare i tiden. På 1920-talet drömde markisen Incisa della Rochetta om att framställa ett vin i stil med en förstklassig Bordeaux, och trodde att Bolgheris terroir och klimat kunde fungerar för franska druvor. 1944 planterades de första vingårdarna med Cabernet Sauvignon och Merlot. Resulatet blev Sassicaia, ett av världens mest kända viner som vann internationell ryktbarhet när de slog några av de bästa Bordeaux-vinerna vid en blindprovning i Paris 1978.

Sassicaia fick många efterföljare i Bolgheri, men den italienska vinlagstiftningen tillät inte inblandning av internationella druvor vilket fick till följd att producenterna tvingades att klassa ner sina viner till Vino da Tavola trots den höga kvaliteten. Efter många års diskussioner ändrades vinlagarna och tillät blandning av italienska och franska druvor och Bolgheri fick sin DOC 1983.

Kontroversen kring supertoscanarna ledde till att det 1992 instiftades en ny kvalitetsklass, Indicazione Geografica Tipica (IGT), med liberalare regler för druvsorter.

Klimat och jordmån

Bolgheri kan liknas vid en gryta mellan havet i väster och bergen i öster. Trots närheten till havet råder här ett relativt torrt klimat. Två naturliga ingångar genom bergen i norr och öster fungerar som korridorer för svala luftströmmar som kyler ner området under de heta sommarmånaderna. En liknande luftkorridor uppstår till havs i syd-nordlig riktning mellan fastlandet och Sardinen. Kuststräckan var tidigare träskmarker som blev fullt utdikade först på 1930-talet och möjliggjorde odling. Närmast kusten är jorden sandig och lerig med fossila kalkrika inslag. Den behåller fukten bra vilket gör den mindre känslig under torrperioder. Inåt landet i lite högre terräng dominerar småsten tillsammans med sand och lite lera med inslag av järn. Det är stora variationer mellan olika jordarter inom en relativt liten yta vilket är en indikation på tidig vulkanisk aktivitet.

Druvor som trivs här

I de röda vinerna får upp till 100% av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc ingå, dvs det är tillåtet med både druvrena viner och blandningar. Sangiovese och Syrah får vardera utgöra max 50%, och Petit Verdot och andra kompletterande druvor max 30%.

Områdets vita viner görs av Vermentino, Sauvignon Blanc och i allt mindre utsträckning Trebbiano Toscano.

Mer vinspiration

Server Render