Elegant och medelfylligt vin med intensiv karaktär av grapefruktzest, vita blommor och färska örter. Smaken är frisk med en klingande ren syra, framträdande stenig mineralkaraktär och lång generös avslutning. Ett stort vin som verkligen gynnas av ett antal år i källaren.
Druvorna till Silex kommer från de odlingar i Saint Andelain som ligger höst upp på kullarna och där rankorna är mellan 20-50 år gamla. Skördeuttagen hålls exceptionellt låga för att koncentrera uttrycket i vinet och vingårdarna plöjs med häst. I vineriet får vinerna jäsa och lagras helt på fat i varierande storlekar upp till 600 liter och bland annat på de specifika cigarrformade faten som Didier Dagueneau har tagit framför att maximera kontakten med jästfällningen. Efter första året på fat dras vinet över till rostfria tankar där vinet får vila i upp till 7 månader innan buteljering
Om producenten
Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget.” Vinhuset var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Numera är det Didiers son Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.
Visste du att?
Sedan 2017 har Dagueneau valt att inte längre buteljera sina viner under AOC Pouilly Fumé utan istället som Vin de France. Ett beslut som knappt förvånar med tanke på den egensinnighet som domänen haft sedan start. Vingårdarna, vinerna och framför allt kvaliteten är densamma sedan tidigare men på grund av detta har vinet Blanc Fumé de Pouilly fått byta namn till Blanc etc…
Elegant och medelfylligt vin med intensiv karaktär av grapefruktzest, vita blommor och färska örter. Smaken är frisk med en klingande ren syra, framträdande stenig mineralkaraktär och lång generös avslutning. Ett stort vin som verkligen gynnas av ett antal år i källaren.
Druvorna till Silex kommer från de odlingar i Saint Andelain som ligger höst upp på kullarna och där rankorna är mellan 20-50 år gamla. Skördeuttagen hålls exceptionellt låga för att koncentrera uttrycket i vinet och vingårdarna plöjs med häst. I vineriet får vinerna jäsa och lagras helt på fat i varierande storlekar upp till 600 liter och bland annat på de specifika cigarrformade faten som Didier Dagueneau har tagit framför att maximera kontakten med jästfällningen. Efter första året på fat dras vinet över till rostfria tankar där vinet får vila i upp till 7 månader innan buteljering
Louis-Benjamin Dagueneau
Om producenten
Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget.” Vinhuset var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Numera är det Didiers son Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.
Visste du att?
Sedan 2017 har Dagueneau valt att inte längre buteljera sina viner under AOC Pouilly Fumé utan istället som Vin de France. Ett beslut som knappt förvånar med tanke på den egensinnighet som domänen haft sedan start. Vingårdarna, vinerna och framför allt kvaliteten är densamma sedan tidigare men på grund av detta har vinet Blanc Fumé de Pouilly fått byta namn till Blanc etc…