Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Napa Valley

Napa Valley

Napa Valley är förmodligen USAs mest kända vinodlingsområde. För många vinälskare är regionen synonym med viner av högsta kvalitet.

Napa Valleys historia

År 1823 anlades en missionsstation i Sonoma, och därifrån spreds vinet över till Napa. Vinets utveckling i Napa är starkt förknippad med europeiska immigranter. År 1861 förde den ungerske äventyraren Agaston Haraszthy in 300 olika europeiska druvsorter och la grunden för det moderna kaliforniska vinet. På Haraszthys vingård gick tyske Charles Krug i lära och startade 1860 den största anläggningen i Napa Valley. Flera tyskar anlände, bland annat bröderna Beringer som grundade sitt vinhus i St. Helena 1877, och följdes av andra européer, fransmän och italienare i första hand.

Efter stora problem under den s.k. förbudstiden får Napa ett ordentligt avstamp i mitten av 1960-talet vinbönder med europeiska rötter som t.ex. Robert Mondavi och Joe Heitz införde en ny syn på kvalitetsvin. Det ledde till ett internationellt genombrott 1976 vid den berömda blindprovning i Paris "The Paris-tasting", då viner från Napa slog de bästa franska vinerna. Händelsen har i efterhand fått namnet ”The Judgement of Paris” har betytt enormt mycket för statusen för vinerna från Napa.

Utvalda viner från Napa Valley
Hållbar
Black Stallion Estate WineryBlack Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon
USA
339 Sek
Hållbar
Black Stallion Estate WineryBlack Stallion Napa Valley Chardonnay
USA
269 Sek
Hållbar
Ekologisk
Frogs Leap WineryFrogs Leap Chardonnay
USA
339 Sek

Klimat & geografi

Napa Valley ligger en kort bilresa nordost om San Francisco, och är ett avgränsat område inom Napa County, som i sin tur är en del av den större vinregionen North Coast. Dalgången är cirka 5 mil lång och sträcker sig från sydost till nordväst

Napa Valley är en tydligt avgränsad dalgång omgärdad av berg och kullar på båda sidorna. Närheten till San Fransisco-bukten skapar en mycket tjock, fuktig dimma som rullar upp i dalen och bidrar med fukt och svalka. Den södra delen i området Carneros är därför den svalaste och ju längre upp i dalen man kommer desto varmare och torrare är klimatet. Stora temperaturskillnader mellan natt och dag, och en relativt karg jordmån, bidrar också till att ge druvor med komplexitet och intensitet.

Viktiga & kända appellationer

I Napa Valley finns ett stort antal s.k. AVA, som är mindre geografiskt avgränsade områden. Många har namn efter de små städerna i dalgången, som t.ex. Rutherford och St Helena eller någon av bergstopparna som t.ex. Howell Mountain eller Atlas Peak för att nämna ett par av de mest kända.

Druvor i Napa Valley

Napa Valley är främst känt för franska druvsorter men till skillnad från i Frankrike blandas de sällan. Den stora druvan i Napa Valley med inte mindre än 55% av arealen är Cabernet Sauvignon. Dessa viner kan vi kalla moderna klassiker och utmanar Bordeaux vad gäller vinkvalitet, dock i sin annan stil.

Vinerna från Napa är något mindre strama, och istället mer generösa i frukten och uppvisar lite mognare toner som snarare drar mot svarta oliver snarare än örtigheten i en Bordeaux. Även Merlot är vanlig liksom de övriga Bordeaux-druvorna. Pinot Noir trivs bäst i Carneros, den svalare delen längst söderut, och anses vara ett av de bästa för druvan i Kalifronien. Som på många andra ställen är också Zinfandel vanligt förekommande. Chardonnay är den överlägset viktigaste gröna druvan och ger viner i världsklass, inte minst från Carneros. Här odlas också Sauvignon Blanc och Riesling av bättre kvalitet.

Mer vinspiration

Server Render