Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Sangiovese

Sangiovese betyder “Jupiters blod” och är Italiens mest odlade druva för röda viner med sitt ursprung i trakterna runt Toscana. Idag odlas i druvan i hela Italien, men allra mest i Toscana och i ursprungsregionen Chianti. Framtiden för Sangiovese ser ljus ut då intresset för att odla druvan i olika delar av nya världen ökar stadigt.

Genom historien har Sangiovese muterats vilket skapat en uppsjö av kloner med ganska stor inbördes skillnad. Vi känner dessa kloner på röda viner som Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano.

Utvalda viner på Sangiovese

Server Render

Druvans karaktär

Druvan ger röda viner som kännetecknas av röd, mörk frukt, hög syra, medelhög - hög strävhet, doft av örter, mörka körsbär, plommon och mandel. Ibland förekommer också toner av viol, tobak och te genom en aptitretande stramhet i strukturen som får druvan att skilja sig från viner i mer fransk stil.

Ett enklare vin på druvan är ofta friskt och ganska strävt med toner av körsbär och mandel. Mer koncentrerade viner benämns med Classico och har mer framträdande aromer som mörka körsbär, pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin. Med lagring på nya ekfat får vinet en tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad. I Toscana kommer sådana röda viner främst från Chianti Classico, Brunello di Montalcino och i delvis även Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano.

En druva, flera ursprung

I Chianti och Chianti Classico får man blanda Sangiovese med andra druvsorter. Brunello di Montalcino görs på en klon av Sangiovese kallad Brunello, eller Sangiovese Grosso, som ger distinkta, fylliga viner som kan behöva mer än tio års lagring för att få en bra mognad. Från Bolgheri kommer också några ikoniska viner som innehåller Sangiovese tillsammans med internationella druvor, någon som kommit att kallas för Super Tuscans. Ett namn de fått på grund av sin utmärkta kvalitet men som inte går inom regelverket för de Italienska appellationernas regelverk.

Lättare viner på Sangiovese bör drickas inom några år, medan de tyngre och mer koncentrerade vinerna mår bra av lagring och klarar runt 15-20 år i vinkällaren. De finaste vinerna på Sangiovese från Brunello di Montalcino och Chianti, kan lagras länge.

Odlas i: Italien, Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile.
Kända regioner: Toscana, Italien.

Perfect pairs till Sangiovese

Server Render