Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Syrah/Shiraz

Syrah är en av vinälskarnas favoriter! En uppskattad blå druva som trivs bäst i varmt klimat och har sitt ursprung i norra Rhônedalen. Den har också gjort sig omåttligt populär i Nya världen där den går under namnet Shiraz. Båda namnen är lika vedertagna, och oavsett namn är det en legendomspunnen och mångfacetterad druva som har en lång och väldokumenterad rödvinshistoria.

Viktig druvan i Rhônedalen

Syrah är den viktigaste och enda druvan för röda viner som är lagringståliga i regioner som Hermitage och Côte-Rôtie i norra Rhônedalen. Druvan odlas i något mindre utsträckning i södra Rhônedalen där den är en del av det berömda röda vinet från Châteauneuf-du-Pape. I södra Rhône blandas den ofta med andra druvsorter som Grenache, Carignan, Mourvèdre och Cinsault. Syrah blir också allt viktigare i viner från Provence och Languedoc-Roussillon.

Aussie-Shiraz

Shiraz är druvan som tog australiska röda viner till den internationella scenen under det sena 1900-talet och som fortfarande inspirerar till de största ansträngningarna i landet. Australisk Shiraz görs oftast i en helt annan stil än fransk Syrah, med mognare fruktaromer, en fetare struktur och en större känsla av sötma.

Utvalda viner på Syrah/Shiraz

Server Render

Fylliga & sträva viner

Syrah ger fylliga och relativt sträva viner som brukar vara mörkt röda till blålila i färgen. Aromen påminner om mörk frukt och toner av björnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol lakrits, kaffe och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholstarka. I Frankrike (framförallt Rhônedalen) är tonerna av rökta charkuterier och viol ofta tydliga, medan viner från varmare klimat, såsom Australien, ofta tenderar att vara fruktigare. I Australien är dessutom inslag av eukalyptus vanligt förekommande.

Kryddigheten som är ett typiskt kännetecken för Syrah, kan härledas till den kemiska substansen Rotundon. Har man ett rött vin, med mörka bär och en tydlig kryddighet åt svartpeppar så är Syrah/Shiraz är en självklar gissning. Syrah utvecklar olika aromer och smaker beroende på jordmånen och vingårdsläget. Druvan får mer utvecklade toner av peppar och gräs i kyligare lägen, medan den får drag av plommon och björnbär i från varmare lägen. Ibland kan vinerna få en svårdefinierad karaktär av viltkött, rått rådjurskött och chark, något som bara ökar dess popularitet.

Typiska aromer

Enklare viner på Shiraz kan få syltiga smaker och en lätt söt eftersmak. Viner med högre kvalitet blir mer komplexa med aromer av blåbär och violer och en struktur som fyller upp gommen men ändå stöttas av strama tanniner. Australiska vinmakare och vinkännare lagrar vinerna i 10 till 20 år, och under tiden utvecklas en mängd nya aromer och mer subtila smaker.

Odlas i: stora delar av vinvärlden, bland annat i Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
Kända regioner: Rhône, Côte-Rôtie, St-Joseph, Cornas, Hermitage och Crozes-Hermitage och Barossa Valley.

Perfect pairs till Syrah/Shiraz

Server Render